Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliția Română, în județul Cluj au fost făcute, tot miercuri, 10 percheziții, dintre care două la sediile unor societăți comerciale ce activează în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri, iar în județul Alba au fost făcute opt percheziții.
„Activitățile au fost integrate unei acțiuni ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de autoritățile franceze, la data de 29 mai 2019. În fapt, conform Ordinului European de Anchetă, acțiunea vizează o filieră de migrație ilegală care, începând din anul 2016 până în prezent, ar fi organizat trecerea migranților, majoritatea kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța, Belgia și Olanda”, arată sursa citată.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – 2018, rețeaua, formată din peste 60 de persoane, ar fi facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.
Rețeaua ar fi fost structurată ca un grup infracțional organizat, iar la baza rețelei s-ar afla două persoane, un cetățean român, în vârstă de 44 de ani, din Turda, și un cetățean de origine kurdă, din Regatul Unit al Marii Britanii.
Aceștia s-ar fi ocupat de recrutarea, plata și organizarea trecerii cu șoferi români, cu organizarea convoiului de migranți în Franța și cu recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța.
În urma perchezițiilor domiciliare făcute în România, au fost ridicate peste 80.000 de euro, telefoane mobile și alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o pușcă cu aer comprimat, arme albe, înscrisuri, autoturisme, dar și alte bunuri necesare în soluționarea cauzei
10 persoane au fost conduse la audieri, la sediile unităților de parchet din Cluj și Alba.
Miercuri, persoanele depistate vor fi prezentate magistraților, pentru dispunerea unor măsuri preventive.
Activitatea a beneficiat de sprijinul Eurojust, Europol și de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.